2018

Speelhuis Theatre

Helmond, NL

When the old Speelhuis Theatre from structuralist architect Piet Blom (1977) burned down, the theatre found refuge in a mostly vacant Catholic church. In this period the church turned out to be a perfect backdrop for a whole range of activities and performances. It was then decided that the theatre should stay in the church permanently with some necessary extensions and improvements. Now, a transparent and modestly sized pavilion embraces the existing Catholic church, enhancing the ensemble of church and presbytery. The transparent, horizontal character of the new low building allows for the visibility of the historic buildings and the church, while serving as a backdrop for the theatre.

The exterior of the church will become the interior of the new building, strengthening the cohesion and ambiance of the space. It is a creative interplay between exterior and interior, openness, transparency and a distinct architectural form.

Programmatically, there is a clear separation between front- and backstage. The paths of the public, goods, artists and employees do not cross, however a visual relationship is maintained. The lobby and other public functions are accommodated next to the Kasteeltraverse with the presbytery standing out prominently.

Careful integration within the urban environment strengthens the connections to the surrounding buildings and the city centre as well as enhancing the public route around the building. The main entrance of the theatre will front a new cultural square, giving the building a fitting position within the city.


Location: Helmond, The Netherlands
Stage: completed
Program: Playhouse, theatre
Design Team: Mike Heemrood, Rui Duarte, Elisabetta Bono, Casper de Heer, Hesh Fekry
Client: City of Helmond
Contractor: Van Bree-Aarts, Leende
Acoustics & Engineering advisor: Peutz bv, Mook
Installations advisor: Huygen Installatie Adviseurs, Maastricht
Structural engineer: Adviesbureau Tielemans, Eindhoven
Interior architect: Heyligers design + projects, Utrecht
Area: 1.824m2
Cost: 4.5M
Photographs: Bart van Hoek

©Van Dongen- Koschuch