2014

Poppodium Grenswerk

Venlo, NL

Poppodium Grenswerk, onderdeel van de middeleeuwse binnenstad aan de Maaszijde, is het creatieve en culturele hart van Venlo. De karakteristieke Middeleeuwse en 19e eeuwse verkaveling is uitgangspunt geweest voor het stedenbouwkundig plan van AWG. De bouwenveloppe bestond uit een volume dat vooral gericht leek op woningbouw op deze locatie. Gezien het onderscheid in functie, is voor het poppodium gekozen voor een zorgvuldig ingepast, maar robuust volume, dat in verschijning overeenkomt met de typologie van een pakhuis.

Het compacte gebouw is het resultaat van een complexe studie naar de meest optimale inpassing van het programma op de krap bemeten locatie. Zo wordt het geveloppervlak gereduceerd dat een aanzienlijke besparing oplevert in de kosten van gevelmateriaal, maar ook in het inherente energieverlies dat tijdens de exploitatie optreedt. Daardoor is een efficiënt en logistiek helder gebouw ontstaan omdat elementen in het gebouw dicht op elkaar geplaatst zijn en er korte looplijnen mogelijk zijn.

Allesbepalend in het ontwerp is de positie van de zaal. Door de zaal op te tillen en centraal te plaatsen werd het mogelijk om de publieke functies, de entree, het popcafé, oefenruimtes en het laden en lossen op straatniveau te plaatsen.

Het volume is op deze manier elegant ingepast in een dichtbebouwde binnenstedelijke omgeving aansluitend op het historische dakenplan, met de sterk aanwezige dakkappen. Deze kapstructuur is uitgewerkt tot het kenmerk van het gebouw, een architectonisch statement dat door zijn eenvoud niet anekdotisch van aard is, maar een nieuwe en gepaste toevoeging is in het bestaande stadsgezicht.


Locatie: Peperstraat 10, Venlo, Nederland
Status: Voltooid
Programma: Popodium, studios, popcafe
Projectteam: Hesh Fekry, Henk de Haas, Jeroen Kreijne, Raul Forsoni, Gianna Bottema
Opdrachtgever: Gemeente Venlo
Aannemer: ABT, Delft
Area: 2.500m2
Foto's: Allard van der Hoek

©Van Dongen- Koschuch