2018

Speelhuis Theatre

Helmond, NL

Toen het oude Speelhuistheater in Helmond van Piet Blom uit 1977 door een brand werd getroffen nam het Speelhuis zijn toevlucht in de grotendeels leegstaande Onze Lieve Kerk. De Kerk bleek een dusdanig indrukwekkende achtergrond te zijn voor diverse activiteiten van het Speelhuis dat werd besloten om zich permanent in de kerk te vestigen. Het tijdelijke theater diende daarvoor wel uitgebreid te worden waarbij ook voorzieningen op peil gebracht moesten worden.

Een transparant en ingetogen paviljoen omarmt de bestaande OLV-kerk en versterkt daarmee het ensemble van kerk en pastorie. Door het transparante, horizontale karakter van de nieuwbouw met geringe hoogte ­blijven de historische gebouwen duidelijk waarneembaar en zal de kerk als decor fungeren. Exterieur van de kerk wordt interieur van het theatergebouw en versterkt de samenhang en ambiance. Het is een creatief samenspel tussen buiten- en binnenkant, openheid, transparantie en eigenzinnigheid.

Er is een duidelijke scheiding gemaakt tussen front- en backstage. Publieks-, goederen-, artiesten- en medewerkersstromen kruizen elkaar niet, maar hebben wel een visuele relatie.Aan de Kasteeltraverse zijn de foyer en overige publieke functies ondergebracht. De pastorie is hierbij prominent aanwezig.

Door de zorgvuldige inbedding in de binnenstedelijke omgeving wordt de verbinding tussen de omliggende bebouwing en het centrum versterkt en wordt de openbare route langs het gebouw verbeterd. De hoofdingang van het toekomstige theater zal daarbij komen te liggen aan het nieuw te realiseren cultuurplein, waardoor het gebouw een duidelijke herkenbaar wordt richting het centrum van de stad. Het plein wordt een informele en levendige ontmoetingsplaats.


Locatie: Helmond, Nederland
Fase: Voltooid
Functie: Cultuur
Programma: Theater
BVO: 1,824m2
Jaar opdracht: 2015
Bouwjaar: 2016 - 2018
Projectteam: Mike Heemrood, Rui Duarte, Elisabetta Bono, Casper de Heer, Hesh Fekry
Opdrachtgever: Gemeente Helmond
Aannemer: Van Bree-Aarts, Leende
Constructeur: Adviesbureau Tielemans, Eindhoven
Akoestiek en Engineering adviseur: Peutz bv, Mook
Installatieadviseur: Huygen Installatie Adviseurs, Maastricht
Theater adviseur: PBTA
Interieurontwerpt: Heyligers design + projects, Utrecht
Foto's: Bart van Hoek

©Van Dongen- Koschuch