2021

Masterplan Lange Wemen

Hengelo, NL

Een stadsdorp in het groen: de schakel tussen stad en landschap

De visie wordt gekenmerkt door vier thema’s te weten: vergroenen, verbinden, differentiëren en voortborduren. Vergroenen betekent dat er wordt voorzien in een aangenaam, groene woonomgeving met ontmoetingsplekken en speelveldjes waar buurtbewoners doorheen lopen en fietsen. En elkaar ontmoeten.

Een groene woonomgeving waarin de Drienerbeek weer ervaarbaar wordt met kansen voor een ecologisch waardevoller gebied met betere condities voor flora en fauna.

Verbinden is het maximaal doorwaadbaar maken van het gebied en het realiseren van goede aansluitingen op de directe omgeving in alle richtingen. Een belangrijke verbindende rol is er natuurlijk voor het landschap van de Drienerbeek met de routes voor langzaam verkeer met bijbehorende verblijfsplekken. Maar er wordt eveneens aan de zuidzijde aangesloten op het winkelachtje van de compacte binnenstad met passende programmatische invulling in de plinten.

Tenslotte is er nog een meer informeel netwerk van routes die leidt door een verscheidenheid van poorten, doorgangen en doorsteeklobbies waardoor er een dwaalmilieu van plekken ontstaat.

Differentiatie wordt op een aantal manieren ingezet: door de verschillende fysieke uitgangspunten ontstaan vanzelfsprekend een aantal woongebouwen met verschillende
uitdrukkingen, typologieën en ontsluitingsstructuren.


Locatie: Hengelo, Nederland
Fase: Ontwerpfase / Masterplan
Programma: Woningen, parkeren, supermarkt
BVO: 50.000m2
Jaar opdracht: 2021
Projectteam: Maikel Super, Maurizio Brambilla, Max Brummer
Landschaps architect: Okra
Adviseur: Aveco de Bondt
Opdrachtgever: VanWonen