2020

Seasons | Leidsche Rijn I5

Utrecht, NL

Samen met Mark Koehler architecten partcipeerde Koschuch Architects mee aan de competitie plot I5 te Leidsche Rijn.

Als onderdeel van de grote gebiedsontwikkeling ontwierpen Koschuch Architecs en Mark Koehler Architects een woongebouw waarin een antwoord geven wordt op de woonwens om groter, duurzamer en betaalbaarder te wonen op een plek met een sterk samenhorigheidsgevoel.

We faciliteren multifunctionele woningen voor starters en alleenstaanden en grotere woningen voor gezinnen in welke samenstelling dan ook. We creëren diverse eigen ontmoetingsplekken met heel verschillende sfeer en functies, zowel binnen als buiten. We bouwen voor sociale diversiteit, natuurinclusief voor gezondheid en welzijn, voor bewoners die tijdens hun leven switchen van woonwensen. Zo komen we op drie belangrijke usp's van ons concept.

USP 1: Seasons als urban Village

Seasons biedt een thuis voor bewoners in elk seizoen van hun leven. Een van de belangrijkste kenmerken is dat het een stadsdorp is. Woongeluk bestaat vooral uit het gevoel dat je een prettige woonplek hebt, waarbij je je verbonden voelt met je omgeving en buren.

De stadslobby in de plint aan het Berlijnplein fungeert als extended living room voor bewoners én voor de buurt. Een aantrekkelijke, publieke, multifunctionele ruimte die passanten en bewoners uitnodigt om binnen te komen Een grote multifunctionele ruimte met een ontspannen café aan de kant van het park, een plek voor tentoonstellingen, co-working spaces en vergaderplekken, en ruimte voor yoga, huiswerkbegeleiding of muziekles. De horeca is regisseur van de stadslobby. Hier is het aanspreekpunt voor alles wat je wilt regelen. Zo wordt de Stadslobby een belangrijke sociale schakel tussen de bewoners van Seasons en de rest van de buurt, als sluitsteen van het ensemble gebouwen aan het Berlijnplein en hoeksteen van de buurt aan het park.

USP 2: De bostuin als groen hart

Seasons ademt natuur en leeft mee met de seizoenen. De woningen omarmen een binnentuin met een groene bostuin, dat de longen vormt van het ensemble. Een groen hart met bomen, struiken en schaduwplanten die organisch hun gang kunnen gaan. De bostuin creëert een microklimaat dat zorgt voor een frisse, gezonde leefomgeving voor mensen, planten en dieren.

Met de vele gezamenlijke plekken, de open trappen, de balustrades, het dakplein en de terrassen, het podium en het vele groen creëren we healthy urban living.

USP 3: Life Cycle Building

Hoe bouw je een open community, hoe faciliteer je een stadsdorp? Onze strategie is ruimte bieden voor ontmoeting, maar tevens ruimte bieden voor een gemengde gemeenschap. Dat is de reden dat we een gebouw ontwerpen met flexibele en betaalbare woningplattegronden

Open Bouwen staat voor het maken van tijdloze casco's die eeuwig meegaan en flexibel kunnen worden ingedeeld en aangepast, doordat drager en inbouwsystemen van elkaar gescheiden zijn en inbouwwanden en gevels losmaakbaar zijn. Dit maakt die flexibele plattegronden mogelijk. Iedereen heeft zijn eigen, unieke woonplattegrond. Door Open Bouwen is Seasons ook flexibel aanpasbaar voor volgende generaties. Het draagt bij aan de levensloopbestendigheid van de woningen en de toekomstbestendigheid van het gebouw.


Locatie: Utrecht, Nederland
Fase: Tender
Functie: Wonen / Multi
Programma: Middeldure huurwoning, co-working spaces, multifunctionele ruimtes, café en parkeren
Jaar: 2020
Architecten: Koschuch Architects & Marc Koehler Architects
Koschuch Architects projectteam: Casper de Heer, Yvonne Yuen Tsz Wai
Opdrachtgever / Ontwikkelaar: Vorm & Syntrus Achmea RE&F
Constructeur adviseur: Pieters Bouwtechniek
Duurzaamheid adviseur: DGMR
Stedenbouw adviseur: B+B
Landschaps architect: MOSS