2018

Kopblok

Amsterdam, NL

Het project “Frame” vormt de beëindiging van blok 0, de eerste strook nieuw gebouwde woonbebouwing van de Houthavens in Amsterdam. Het gebouw vormt de afsluiting van de gedifferentieerde volumetrische opbouw van de eerste bebouwingsstrook. Het ontwerp voor de toren is boven het ondergronds parkeervolume ‘klassiek’ opgebouwd.

Het ‘basement’ wordt gevormd door een een 6 meter hoge plint met commerciële publieksfuncties met een klassieke structuur van portalen. Daarboven een woonvolume van 9 lagen dat versmalt naar boven toe als ‘schacht’ of ‘zuil’ van de klassieke opbouw en als bekroning het ‘kapiteel’ van het kopblok: een afwijkende bijzondere verdieping die het volume beëindigt.

Op deze manier wordt een gedifferentieerd patroon aan luxe appartementen aangeboden.De schacht kenmerkt zich door een subtiele rasterstructuur van een gevel met diepe neggen en grote glasvlakken, een stoer gebouw dat zich niet direct als woonbebouwing laat lezen. Het gebouw bestaat volumetrisch uit een geometrisch ensemble , dat de beëindiging vormt van de gedifferentieerde verzameling van hogere en lagere bebouwingen van de eerste bebouwingsstrook.

Als Kop van deze strook is het gebouw alzijdig zichtbaar en toont het een strakke, steenachtige gevelstructuur die door middel van de grote glasvlakken en diepe neggen van de gevel van binnenuit een ‘framed view’ van haven en stad creëert. De geelgoude tint en materialiteit van de gevels versterken de warme en intieme teint, gevoel en uitdrukking van het gebouw.

Het resulteert in een gedifferentieerd aanbod van luxe appartementen. De schacht kenmerkt zich door een subtiele rasterstructuur van een gevel met diepe neggen en grote glasvlakken, een stoer gebouw dat zich niet direct als woonbebouwing laat lezen. Het gebouw vormt de beëindiging van de gedifferentieerde verzameling van hogere en lagere bebouwingen van de eerste bebouwingsstrook.

Als Kopgebouw van deze strook is het gebouw alzijdig en toont het een strakke, steenachtige gevelstructuur die door middel van de grote glasvlakken en diepe neggen van de gevel van binnenuit een ‘framed view’ van haven en stad creëert. De goud-bronzen tint en materialiteit van de gevels versterken de warme en intieme sfeer en uitdrukking van het gebouw.


Locatie: Houthavens Amsterdam, Nederland
Status: Voltooid
Programma: Wonen, commercieel begane grond
Projectteam: Casper de Heer, Ralph van Mameren, Maikel Super, Joran Velsink
Opdrachtgever: Synchroon
Foto's: Luuk Kramer and Patrick Coerse
©Van Dongen- Koschuch