2012

Theater De Kom

Nieuwegein, NL

Het Kunstcluster vormt een belangrijk onderdeel van het vernieuwde stadshart van Nieuwegein. Hier is een nieuw stadhuis, winkels, woningen en kantoren gerealiseerd bovenop een ondergrondse parkeergarage. Het Kunstcluster beslaat twee gekoppelde blokken: het theater met kunstencentrum en de bovengrondse parkeergarage met een commerciële plint.

Het nieuwe theater bestaat uit twee zalen: een grote zaal met balkon met 650 à 700 stoelen en een kleine vlakke vloerzaal met balkon met 200 stoelen. Drie spectaculaire foyers en een theatercafé met uitzicht op het Stadsplein maken het geheel compleet. Bovenop het theater is het kunstencentrum gesitueerd, met een aantal muziek-, dans-, en theateropleidingen. De glazen gevel is bedrukt met een print die een illusie van (theater)gordijnen wekt. Deze print werkt als zonwering en voorkomt daardoor oververhitting door de zon. Terwijl aan het stadsplein, waar de foyers en de meeste mensen zijn, de translucentie de uitwisseling van beelden en silhouetten van binnen naar buiten stimuleert en andersom. Wie over het stadsplein loopt, ziet het uitgaanspubliek in een ruim twintig meter hoge ‘etalage’ die ‘s avonds wordt verlicht met in verschillende kleuren af te stellen energiezuinige led-verlichting.

Bijna alle auto’s in de vernieuwde binnenstad gaan ondergronds; de CO²-neutrale parkeergarage naast het Kunstcluster is een uitzondering. Het blok oogt en functioneert als een groene long in de stenen stedelijke wereld. De garage heeft een vier meter brede gevelzone aan de stadspleinzijde, waar een cascadetrap zich een weg naar boven baant door zes meter hoge bamboebeplanting.

Het project is uitgevoerd toen Frits van Dongen partner was bij de ArchitektenCie.


Locatie: Nieuwegein, Nederland
Fase: Voltooid
Functie: Cultuur / Interieur
Programma: Theater, kunstcentrum en cafe
BVO: 10,275m2
Jaar opdracht: 2007
Bouwjaar: 2010 - 2012
Architecten: Frits van Dongen en Patrick Koschuch
Projectteam: Henk de Haas, Joost Baks, Rui Duarte, Remi Versteeg, F. Jaubert, K.R. Sluijs, R. Bos, Jan-Willem Baijense, S. Lin
Opdrachtgever: Projectbureau Binnenstad Nieuwegein
Aannemer: Strabag en Zublin Nederland B.V.
Constructeur: ABT, Delft
Akoestiek en Engineering adviseur: Peutz bv, Zoetermeer
Installatieadviseur: Valstar Simonis
Theateradviseur: Theateradvies bv, Amsterdam
Foto's: Allard van der Hoek en Bart van Hoek
©de Architekten Cie.